„Nu putem lăsa staţia pe orbită, e prea complexă şi totodată un obiect prea mare ce ar putea lăsa în urmă multe deşeuri spaţiale periculoase”, au explicat oficialii ruşi. O bucată de deşeu spaţial a trecut pe lângă staţia spaţială în urmă cu o lună şi i-a determinat pe cei şase membri ai echipajului să fugă către ambarcaţiunea de salvare.
Staţia Spaţială Internaţională, ce orbitează la 350 de kilometri de Pământ, este o platformă sofisticată destinată experimentelor ştiinţifice, aducând împreună agenţiile spaţiale din Rusia, Statele Unite ale Americii, Europa, Japonia şi Canada.
Lansată în 1998, staţia era programată iniţial să rămână în spaţiu pentru 15 ani, termenul fiind prelungit până în anul 2020.
Urmând să-şi găsească sfârşitul într-un „mormânt acvatic”, Staţia Spaţială Internaţională va avea aceeaşi soartă ca şi predecesorul său, staţia spaţială Mir, pe care Rusia a scufundat-o în Oceanul Pacific, în 2001, după 15 ani în serviciu.
În această lună, Moscova a proclamat începutul „erei Soyuz”, după ce ultimul zbor al navetei americane Atlantis a lăsat sistemul rus drept singurul mijloc de transportare a astronauţilor către SSI.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS), istoria unui experiment reuşit
Rusia proiectează în prezent o nouă navă spaţială care să înlocuiască capsula Soyuz, care este de unică folosinţă, cu excepţia secţiunii în care astronautul se întoarce pe Pământ.
Testele acestei nave vor începe în 2015, ruşii anunţând că aceasta „va avea elemente multifuncţionale al căror nivel va fi mult mai ridicat decât cele folosite în prezent”, iar Rusia va concura cu Statele Unite în construirea navei spaţiale de nouă generaţie.
Este încă neclar ce va urma după SSI şi dacă omenirea va avea parte de un înlocuitor al acesteia pe orbita Pământului.
Sursa: AFP